НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЗНАНИЕ, МЪДРОСТ, НАУКА

  900 Мисли на Учителя - Лалка Кръстева (1927-1998)
Алтернативен линк

ЗНАНИЕ, МЪДРОСТ, НАУКА


* Всеки един клон, било на науката, било на изкуствата, си има свои разумни същества, които го поддържат. Здравето се поддържа от разумни същества, силата на човека - също. Доброто - също.

* Човек трябва да черпи знанието си от Природата, от вятъра, от облаците, от камъните, от дърветата, от цветята. Трябва да мислите, наблюдавате, съпоставяте.

* Можете ли да обидите един виден музикант, един гений, като му кажете, че не свири добре? Той знае, че е майстор, и никой не може да го обиди. Или да кажете на един учен, че нищо не знае - няма да се обиди, защото знае, че в продължение на 20 минути само може да създаде едно лимоново дърво и да ви предложи плод от него. С едно махане на ръка той може да вдигне от леглото един парализиран човек. Каквото и да му кажете, няма да се обиди, защото знае, че разполага с една велика наука.

* Хората могат да бъдат носители на знанието, но извори не могат да бъдат. Божественото създава идеите, а не човешкото.

* Благата се дават даром само на разумните хора.

* Има учени хора на светлината, има учени хора на тъмнината.

* Шекспир, Гьоте, Кант са складирали в своите книги огромни познания и мъдрост - това е тяхната слава. Те са живи банки, които оставят богатствата си за общо ползване. Похвалявам Платон, Айнщайн, Питагор, Исайя, Иеремия, Иезекил, пророците, апостолите, светиите - те всички са решили задачите си много добре.

* Знанието е само това, което сме опитали, другото е предположение.

* Мъдростта е свят, в който се крият от незапомнени времена всички неща, които Бог е създал, всички неща, които възвишените същества са създали, и всички неща, които човеците са създали.

* Във всяка форма е скрита велика Божествена идея и като я прочетеш, ще видиш, че всяко същество е намясто.

* Красиво е, когато човек се окаже пред изпитания и запази присъствие на духа си.

* Живата вода - това е Христовото знание.

* Ако вашата мисъл има необходимите елементи, вие ще ходите по въздуха, както ходите по земята.

* Какво знание е това, да не можете да различите един вълк от едно агне? Какво знание е това, да не можете да различите вашия приятел от вашия враг? Какво знание е това, да не можете да различите вашия Учител от останалите учители?

* На умния съзнанието е винаги будно, той никога не се обезсърчава. Умният всичко може да направи. За него няма нищо невъзможно.

* Знанието е в приложението, а не във външния баласт, който човек носи.

* Когато ученикът е готов, явява се Учителят.


  900 Мисли на Учителя - Лалка Кръстева (1927-1998)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ